// Izmišljanje doma u skučenom lavirintu: priče iz studentskih prostora u Podgorici //

Posted in Uncategorized

13.6.2022 – 22.7.2022 / prostor Elektro-tehničkih fakulteta, Podgorica

umjetnica Milena Vukoslavović

kustoskinja Sonja Dragović

Izložba „Izmišljanje doma u skučenom lavirintu: priče iz studentskih prostora u Podgorici“ je kratka kolažirana istorija studentskog života, oslonjena koliko na razigrana betonska zdanja iz ne tako davne prošlosti, toliko i na slojevite reportaže iz sadašnjosti i oprezna predosjećanja budućnosti. Ispričana je kroz splet pogleda i glasova iz različitih faza razvoja prostora koji smo u Titogradu/Podgorici zvali „kod Radoja Dakića“, „kod Tehničkih fakulteta“ i „kod City kvarta“, ali nikada zapravo – studentski grad. Kako studentska zajednica živi na toj periferiji koja, zahvaćena gravitacionim poljem obližnjeg šoping centra, ubrzano postaje centar grada? Šta je centralno studentskom iskustvu u Podgorici?

Ovo su neka od pitanja na koja smo pokušali da odgovorimo kroz boravak i istraživanje u studentskim domovima i drugim prostorima za rad, odmor i razonodu podgoričkih studenata. Polazeći od ideje da prostor daje strukturu društvenim odnosima, dok istovremeno biva mijenjan i iznova konstruisan kroz te odnose, upustili smo se u potragu za motivima, vezama i vrijednostima koje stoje postojano – kako kroz decenije studentskog života u lavirintu Prve faze Novog studentskog doma, tako i kroz nagli i siloviti rast novih stambenih kvartova koji nekada otvorene i široke prostore oko studentskih zgrada užurbano pretvaraju u skučeni lavirint. Šta smo pronašli? Ukratko: zamišljenost, domišljatost, angažovanost, volju za rad, spremnost za zabavu, strpljenje za cimere, toleranciju za menzu i ljubav za krovove. Opširnije – u izložbi, u kojoj su studentske priče u tekstualnom, audio, foto i video formatu najavljene i zaokružene slikama likovne umjetnice Milene Vukoslavović. Biranjem motiva iz uobičajenog života u studentskom domu, Milena nam otkriva upravo njegovu neobičnost, slojevitost prostora u kojima se odvija, i složenost odnosa između onog što ti prostori otvoreno nude i onoga što, čini se, pokušavaju da sakriju.

Proces izmišljanja i osmišljavanja sopstvenog doma u studentskoj sobi svakog ko kroz njega prođe pretvori u nekog drugog: nekog svjesnijeg svojih sposobnosti i mogućnosti, ali i ličnih granica i sistemskih ograničenja. Željeli smo da kroz ovaj umjetnički i istraživački rad naglasimo i proslavimo tu transformaciju i njen potencijal za akciju, koji i u našem nevelikom saradničkom timu studentkinja i studenata ima širok raspon – od kritike kvaliteta zajedničkih prostora u studentskom domu, do aktivnog zalaganja za promjenu državne politike očuvanja životne sredine. Studentska akcija sve prostore pretvara u studentske prostore, a pričama koje dolaze iz njih daje univerzalan značaj i, na tragu srećnog kraja – izlaz iz lavirinta.

Sonja Dragović, kustoskinja izložbe

Izložba je dio međunarodnog projekta „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse“ i rezultat je višemjesečnog istraživačkog i umjetničkog, no prije svega saradničkog angažovanja grupe od 14 studentkinja i studenata sa kojima su radile likovna umjetnica Milena Vukoslavović i kustoskinja Sonja Dragović.

Projekat se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije „Kreativna Evropa“. Lider je Dom kulture Studentski grad iz Beograda, a partneri, pored ISU, su i Međunarodni centar za arhivska istraživanja/Icarus iz Zagreba, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Fakultet za audiovizuelne komunikacije Univerziteta kralj Huan Karlos iz Madrida.

Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo javne uprave Crne Gore, realizaciju izložbe Univerzitet Crne Gore, a realizaciju umjetničke rezidencije JU Dom učenika i studenata Podgorica.