EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI / Budućnost u ruševinama

Posted in Uncategorized

Interdisciplinarni program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA događa se na trideset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Tokom tih trideset godina bili smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA.

Kuratorka programa je Natalija Vujošević. Na izložbi će se predstaviti umjetnici Adrijana Gvozdenović, Louis Henderson, Irena Lagator Pejović, Ivan Marković, Uriel Orlow, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Ivan Salatić, Jelena Tomašević i Lenka Đorojević & Matej Stupica. Forum prostorne akcije organizuje kolektiv KANA (ko ako ne arhitekt?), a učesnici su Balša Lubarda, Ljuba Slavković (CZKD), Aleksandar Perović, Cvijeta Biščević i Biljana Gligorić (EXPEDITIO). 

Organizatori projekta su British Council i LUX London, partner je Filmski centar Crne Gore, a realizuje se u saradnji sa Fondacijom „Petrović Njegoš“ i Institutom za savremenu umjetnost (NVU).

Fondacija Petrović Njegoš, 04-28. maj 2021. godine

Javni program predavanja: Zoom platforma, 06. maj – 03. jun 2021. godine