KURATORSKE STRATEGIJE U OKVIRU PREDSTOJEĆEG BERLINSKOG BIJENALA – Nomaduma Masilela

Posted in Preokupacije, Preokupacije-Razgovori u muzeju

Preokupacije / Nagrada Milčik / 08.12.2017 u 19h
Umjetnička galerija Miodrag Dado Đurić

Nomaduma će govoriti o konceptualnom i kuratorskom fokusu berlinskog bijenala sa interesovanjem za neprozirnost i zaboravljanje naučenog kao načina za samoodržavanje, i predstaviti kako se ovi problemi odnose prema javnom programu dva prethodna bijenala. Takođe, predstaviće umjetničku knjigu, koju priprema za bijenale. Sastavljena od arhivskih pisama i naručenih ‘igara’, knjiga aktivira fraktale i queer teoriju igara kako bi istražila strategije kontra-nadzora i zaboravljanja naučenog.


Nomaduma Rosa Masilela je spisteljica, istoričarka i umjetnica koja živi u Njujorku, SAD. Trenutno je na kuratorskom timu 10. berlinskog bienala savremene umjetnosti, koje će početi u junu 2018. godine. Završava i doktorske studije istorije umjetnosti na Univerzitetu Kolumbija grada Njujorka. U svojoj disertaciji istražuje performans i umjetnost u javnom prostoru 1980-ih u Dakaru, Senegal. Njeno umjetničko interesovanje se konvergira oko nedovoljno zastupljenih aspekata istorije, kolektivnog rada i kolektivnih strategija, te oko odstupanja između javnog i privatnog.
Prethodno je radila u Muzeju moderne umjetnosti Univerziteta Kolumbija, o organizaciji The Kitchen i u Bruklin muzeju u Njujorku i kao asistent na bijenalu Dak’art u Dakaru, Senegal.