NSK DRŽAVA U VREMENU / SISTEM SAVREMENE UMJETNOSTI U ISTOČNOJ EVROPI I NJEGOVE SPECIFIČNOSTI – Miran Mohar

Posted in OBJAVE, Preokupacije, Preokupacije-Razgovori u muzeju

Preokupacije / Nagrada Milčik / 07.12. 2017. u 18h
Umjetnička galerija Miodrag Dado Đurić

NSK Država u vremenu

Prezentacija Mirana Mohara će biti koncentrisana na NSK Državu u vremenu, koja je osnovana 1992. godine kao transformacija umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK) u NSK Državu u vremenu. NSK je osnovan 1984. godine u Jugoslaviji od strane tri grupe – Irwin, Laibach i Pozorište Sestre Scipion Nasice. Saradnja, slobodan tok ideja između pojedinih članova i grupa i zajedničko planiranje djelovanja od ključnog su značaja za funkcionisanje NSK-a i njegov razvoj. NSK Država u vremenu je bila odgovor na radikalne političke promjene u Jugoslaviji i Istočnoj Evropi početkom devedesetih. Pored organizacije projekata, kao što su privremene ambasade i konzulati, NSK Država počela je da izdaje pasoše 1993. godine. Trenutno postoji oko 14.000 nosilaca pasoša NSK širom svijeta.
Internet je bio glavno sredstvo za širenje poruke NSK Države. Godine 1994. pokrenuta je NSK-ova Electronic Embassy Tokyo web stranica koja je ostala aktivna nekoliko godina. 2001. godine atenski dizajner Haris Hararis pokrenuo je neslužbenu NSK web stranicu NSKSTATE.COM, koja je postala centralno mjesto susreta građana NSK. Negdje u to vrijeme, postalo je jasno da su građani počeli da se samoorganizuju, kako na internetu, tako i u realnom svijetu. Počeli su da koriste NSK Državu u vremenu za svoje akcije i odgovore. Odlučeno je da se ne ograničavaju takve inicijative, već da se podrže. Nakon prvog Kongresa građana NSK-a, koji se održao u Berlinu 2010. godine, NSK Država u vremenu je počela da živi svoj život nezavisno od njenih stvaralaca.

Sistem savremene umjetnosti u Istočnoj Evropi i njegove specifičnosti

U drugom predavanju, Miran Mohar će predstaviti specifičnosti umjetničkog sistema (ili umjetničkih sistema) u Istočnoj Evropi, upoređujući ga (ih) sa razvijenim sistemom Zapada. Dotaći će se i nekih segmenata umjetničkog sistema na našim prostorima, uključujući umjetničko obrazovanje, muzeje i druge javne izložbene prostore, javne i privatne kolekcije i kolekcionare i teorijsku proizvodnju. Prezentacija će biti pokušaj pregleda opšteg razvoja moderne i savremene umjetnosti poslije Drugog svjetskog rata u bivšim socijalističkim zemljama Istočne Evrope koje je zajedno istraživao sa grupom IRWIN u okviru projekta pod nazivom East Art Map (2000-2005). Cilj njegove prezentacije je da pruži osnovne informacije sa razmišljanjem o tome kakav se umjetnički sistem proizvodi u Istočnoj Evropi i pokrene raspravu o tome koje nedostajuće elemente umjetničkog sistema treba da sami kreiramo ili poboljšamo za naše specifične potrebe.


Miran Mohar (1958, Novo Mesto, Slovenija) je umjetnik baziran u Ljubljani. Član je kolektiva IRWIN i suosnivač umjetničkog kolektiva Neue Slovenishe Kunst, studija grafičkog dizajna Novi Kolektivizam i Pozorišta Sestre Scipion Nasice. Zajedno sa ostalim članovima IRWIN-a (Dušanom Mandićem, Andrejem Savskim, Romanom Uranjekom i Borutom Vogelnikom) učestvovao je u svim projektima i izložbama kolektiva IRWIN od 1984.godine. Kao član grafičkog studija Novi Kolektivizam kodizajnirao je mnoge knjige, postere i ostale grafičke poizvode za sledeće institucije: P.S.1/MOMA New York, Museum of Modern Art Ljubljana, Kunst Werke Berlin, Irwin, Laibach, Pozorište Sestre Scipion Nasice, Plesna Grupa En Knap, Castello Di Rivoli, Kampnagel, i ostale. Od 1983. godine radio je scenografije za pozorišta i plesne grupe kao što su: Plesna Grupa Rendy Warshav, Pozorište Sestre Scipion Nasice, Crveni Pilot, Plesna grupa En Knap. Suosnivač je i član arhitektonskog pokreta Maja Farol, a od 2001. godine je član Evropskog Kulturnog Parlamenta. Od 2008. godine je profesor i prodekan na AVA – Akademiji za Vizuelne Umjetnosti u Ljubljani, a od 2017. godine je gostujući profesor na UBT u Prištini. Mentor je u Školi za kuratorske prakse Svet umetnosti SCCA u Ljubljani.