U petak 13. oktobra, u prostoru Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić počinje projekat Preokupacije, posvećen normalizaciji dostupnosti znanja.

Ovom prilikom će se u rad pustiti i Mini Kino, novi segment Umjetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, umjetničke filmove i video radove.

Predstavljanje projekta Preokupacije počeće u u 17h, razgovorom o politikama saradnje između predstavnika Narodnog muzeja, Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević, NU Institut za savremenu umjetnost, Crnogorske kinoteke i Fakulteta likovnih umjetnosti.

Za 18h je predviđen muzički intermeco sa Nemanjom Bečanovićem.

U 19h počinje program predavanja Razgovori u muzeju, gostovanjem istaknutog teoretičara umjetnosti  Miška Šuvakovića, koji će govoriti na temu Dinamične zone umetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse.

 

O projektu:

Preokupacije imaju za cilj  postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture – kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanima.

Projekat organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa NB Đurđe Crnojević, Narodnim muzejem Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Preokupacije će se odvijati kroz dva dijela, u tri cetinjske institucije >
U Nacionalnoj biblioteci će biti formiran Ugao za umjetnost i čitanje, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka nastala krajem 20. pa sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova  za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici će u Uglu za umjetnost i čitanje moći da prate stručne časopise koji izvještavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi.

U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić i Istorijskog muzeja planirano je realizovanje programa pod nazivom Razgovori u muzeju, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako će publika imati priliku da čuje predavače koji govore sa različitih pozicija u kulturi – predstavnike akademske zajednice, nezavisne scene, umjetničke, autore koji se bave interdisciplinarnim djelovanjem, i kroz njihova predstavljanja neposredno se upoznati sa presjekom dešavanja u recentnoj kulturi kako post-jugoslovenskih prostora tako i iz različitih internacionalnih diskursa. Cilj ovog segmenta projekta Preokupacije je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.

Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Ulaz za sve programe je slobodan.

 

Ideja i realizacija programa: Natalija Vujošević, Lenka Đorojević i Adrijana Gvozdenović
Vizuelni identitet: Sara Kovačević i Denis Čupić
Fotografije i snimci dešavanja: Jovan Milošević