PREOKUPACIJE

Preokupacije imaju za cilj postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture – kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanima.

Projekat organizuje ISU u saradnji sa NB Đurđe Crnojević, Narodnim muzejem Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Preokupacije se odvijaju kroz dva dijela, u tri cetinjske institucije >
U Nacionalnoj biblioteci je formiran Ugao za umjetnost i čitanje, koji podrazumijeva stvaranje dopunskog fonda literature namijenjenog učenicima i studentima umjetničkih škola, umjetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine djela iz teorije umjetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka nastala krajem 20. pa sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova  za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici mogu u Uglu za umjetnost i čitanje  da prate stručne časopise koji izvještavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi.

U prostorijama Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić i Istorijskog muzeja realizovan je program pod nazivom Razgovori u muzeju, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih djelatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako je publika imala priliku da čuje predavače koji su govorili sa različitih pozicija u kulturi – predstavnike akademske zajednice, nezavisne umjetničke scene, autore koji se bave interdisciplinarnim djelovanjem, i da kroz njihova predstavljanja neposredno sagleda presjek dešavanja u recentnoj kulturi kako post-jugoslovenskih prostora tako i iz različitih internacionalnih diskursa. Cilj ovog segmenta projekta Preokupacije je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.

Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Ideja i realizacija programa: Natalija Vujošević, Lenka Đorojević i Adrijana Gvozdenović
Vizuelni identitet: Sara Kovačević i Denis Čupić
Fotografije i snimci dešavanja: Jovan Milošević