NAGRADA MILČIK

U saradnji sa organizacijama RU – Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding (Njujork), ISU je osnovao Nagradu Milčik za vizuelne umjetnice i umjetnike (YVAA – Young Visual Artist Award).

Nagrada Milčik, koja nosi ime po poznatom radu istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića, obezbjeđuje umjetnici ili umjetniku plaćen dvomjesečni rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Cilj Milčik nagrade je pružanje podrške vizuelnim umjetnicama/umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu YVAA.

Milčik / 2003 / čokolada za jelo i kuvanje / autor Milija Pavićević

Šta je YVAA?
The Young Visual Artists Awards (YVAA) je internacionalni program nagrade namijenjen vizuelnim umjetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope.  

Kratki istorijat:
Wendy W.Leuers, osnivačica i direktorica Fondacije za Civilno Društvo (Foundation for Civil Society), predsjednik Vaclav Havel i grupa umjetnika disidenata, prvi su 1990.godine uspostavili Jindrich Chalupecky Award u Čehoslovačkoj kako bi se prepoznala umjetnička izvrsnost kod vizuelnih umjetnika mlađih od 35 godina, te kako bi im se pružila prilika za iskustvo boravka u SAD. Program nagrade za mlade vizuelne umjetnike/ce (YVAA – http://fcsny.org/?page_id=14) je uspostavljen tokom nekoliko godina kroz međunarodnu mrežu sličnih nagrada sa podrškom od strane američke fondacije Trust for Mutual Understanding.

Dio ove mreže danas čini 11 zemalja: Češka Republika, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska i Crna Gora. Od 2015. godine Residency Unlimited (RU) je organizator YVAA i domaćin rezidencijalnog programa u Njujorku. Od 2016. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, a od 2017. godine i u Crnoj Gori, nagrada se dodjeljuje bijenalno, dok će rezidencijalni program u Njujorku trajati dva mjeseca.

Nagrada YVVA u Crnoj Gori?
ISU – Institut za savremenu umjetnost je u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka dobio projekat za organizovanje Nagrade Milčik 2017 za vizuelne umjetnice i umjetnike iz Crne Gore.

Organizatori konkursa Residency Unlimited i The Trust For Mutual Understanding, nagrađenoj/om nude dvomjesečni umjetnički boravak u Njujorku, SAD u prostoru Residency Unlimited, te pokrivaju cjelokupne troškove puta, smještaja i  boravka u Njujorku.

Zašto Milčik?
Ova nova, nezavisna nagrada za umjetnice i umjetnike nosi ime Milčik*, po radu Milije Pavićevića, čije umjetničko djelovanje daje značajan doprinos za razvoj i istoriju umjetnosti Crne Gore. Kao dio ceremonije dodjele nagrade, biće proizvedene po četiri Milčik čokolade, jednu će dobiti nagrađena umjetnica ili umjetnik, ostale će biti ponuđene na aukciji, a prikupljena sredstva odlaze u fond za organizovanje nagrade. Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade. U kontekstu nagrade, ovaj rad ukazuje na važnost njegovanja međusobnog poštovanja i povjerenja u kulturi, kao i ulaganja u umjetnost i umjetnike.

*Milčik je čokolada za jelo i kuvanje. Ovaj naslov je nastao kao kombinacija imena autora (Milija) i imena njegovog prijatelja iz djetinjstva (istoričara umjetnosti Aleksandara Čilikova).

Ciljne tačke ISU i osnivanja Nagrade Milčik su:

 •  Sticanje znanja, iskustva i obrazovanja.
 •  Pomoć u profesionalom snalaženju i daljem radu.
 •  Pozicioniranje umjetnosti ka većoj društvenoj vidljivosti.
 •  Stvaranje pozitivnog konteksta za stvaralačko djelovanje.
 •  Stvaranje pozitivnog društvenog konteksta.
 •  Prepoznatljivost i javna vidljivost projekta.
 •  Poboljšanje statusa mladih umjetnika.
 •  Obrazovanje umjetnika i njihova priprema za profesionalni napredak.
 •  Podizanje profesionalnog nivoa djelovanja na kulturnoj sceni Crne Gore.
 •  Povećanje vidljivosti crnogorskih umjetnika na međunarodnoj sceni.
 •  Prisutnost crnogorskih institucija na međunarodnoj sceni.

Young Visual Artists Awards mreža:
ARDHJE AWARD – Zeta Art Center & Gallery, Tirana, Albania.
ZVONO AWARD – Association for Research, Documentation and Artist Representation Sklop, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
BAZA AWARD – Institute of Contemporary Art and Edmond Demirdjian, Sofia, Bulgaria.
RADOSLAV PUTAR AWARD – Institute for Contemporary Art, SCCA Zagreb, Croatia.
JINDRICH CHALUPECKY AWARD – Jindrich Chalupecky Society, Prague, Czech Republic.
ARTIST OF TOMORROW AWARD – Stacion – Center for Contemporary Art, Prishtina, Kosovo.
DENES AWARD – Contemporary Art Center and FRU (Organisation for arts and culture Faculty for things that can’t be learned ) Skopje, Macedonia.
DIMITRIJE BASICEVIC MANGELOS AWARD –  Remont Gallery, Belgrade, Serbia.
OSKAR CEPAN AWARD – Foundation -Centre for Contemporary Arts, Bratislava, Slovakia.
OHO AWARD – Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Gallery in Center P47, Ljubljana, Slovenia.
MILČIK AWARD  – ISU – Institute for Contemporary Art, Cetinje, Montenegro.