performans TEA FOR FIVE. OPIUM CLIPPERS – Neja Tomšič

Posted in Preokupacije, Preokupacije-Razgovori u muzeju

Neja Tomšič: Čaj za petoro. Opijumske lađe
performans

Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević, Cetinje
12.12. / 17h
Univerzitet Donja Gorica, Donja Gorica
13.12. / 11h i 14h
5 – 8 ljudi po jednoj ceremoniji

Ograničen broj mjesta.
Trajanje performansa je 60 minuta +
Rezervacije na institut@ica-me.org

Čaj za petoro: Opijumske lađe je vizuelni esej koji pridružuje ručno slikanu keramiku i performans. Centralni dio projekta je pet ručno bojenih keramičkih kompleta za čaj, koji se baziraju na tradicionalnim kineskim gongfu kompletima za čaj. Umjetnički rad Čaj za petoro, uzima oblik hepeninga, kineske čajne ceremonije za pet učesnika, tokom koje umetnica Neja Tomšič govori (istinite) priče o zaboravljenim epizodama u priči o kineskom snu, koji je rezultirao sukobom i kolonizacijom, kao i razvojem kapitalizma. Kako se pripovijedanje o brodovima opijuma razvija, ovaj ritual ispijanja čaja razotkriva duboke posljedice trgovine čajem i opijumom u današnjem političkom svijetu.

Autorica projekta: Neja Tomšič
Izrada keramike: Anja Slapničar
Fotografija: Jaka Babnik
Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture Republike Slovenije
Produkcija: Pozorište Glej


Opijumske Lađe, Neja Tomšič
umjetnička knjiga, izdavač Rostfrei Publishing
Primjeraka 200

Umjetnička knjiga Opijumske lađe temelji na nizu homonimnih ceremonija ispijanja čaja u kojima umjetnica Neja Tomšič priča odabranoj publici (istinite) priče o zaboravljenim epizodama svjetske istorije. U drugoj polovini 18. i početkom 19. vijeka, trgovina čajem i opijumom bila je jedna od najprofitabilnijih biznisa na svijetu i u to vrijeme bila je u potpunosti pod nadzorom velikih evropskih kolonijalnih sila i privatnih korporacija koje su imale državnu zaštitu.

Knjiga Opijumske lađe kombinuje slike i tekstove kroz koje umjetnica pripovijeda priče utemeljene na dokumentima, dok svjesno prelazi iz činjeničnog u simbolički aspekt ovog pitanja. Trgovina čajem i opijumom se veže za vrijeme u prošlosti, kada su se (trans)formirali pojmovi o politici, klasi, polu, vjeri i kulturi kakve ih danas poznajemo. Međutim, govori i o vremenu u kojem živimo, budući da je ova ogromna industrija još uvijek u srži mnogih ekonomskih i vojnih snaga čiji se korijeni mogu pratiti od trgovine čajem i opijumom. Brojne uspješne financijske, trgovačke ili transportne kompanije, koje su još i danas aktivne, osnovane su u razdoblju trgovine čajem i opijumom, većinom kao i rezultat toga. Utemeljena na kratkoročnim planovima brzog profita, trgovina čajem i opijumom ostavila je duboke posljedice na mnoga društva širom svijeta.


Neja Tomšič (1982) je vizuelna umjetnica, pjesnjikinja i spisateljica, koja u svojoj umjetničkoj praksi pridružuje različite discipline i medije kao što su crtež, fotografija, poezija, performans i muzika. Razotkrivanjem zaboravljenih i skrivenih istorijskih priča, kroz istaživanje njihovih specifičnosti, umjetnica stvara situacije koje pristupaju istorijatima kao mapama sa tek započetim tačkama i vezama, čime želi da preispita dominantne istorijske narative. Korišćenje performativnih elemenata u njenim projektima istražuje kako se istorija projektuje kroz subjektivni pojam svakog posjetioca ponaosob. Neja takođe radi kao kustosica i producentkinja. Suosnivačica je Muzeja tranzitne umetnosti (MoTA), istraživačke i produkcijske platforme zasnovane na tranzitornoj umjetnosti u Ljubljani. Živi i radi u Ljubljani, Slovenija.